ALTA POLÍTICA

Rodatges, càpsules informatives, recerca animada. De tot una mica, però sobretot en dues dimensions. Rodajes, cápsulas informativas, investigación animada. De todo un poco, pero sobre todo en dos dimensiones. Filmings, information capsules, animated research. A little bit of everything, but especially in two dimensions.

dijous, 27 de juny del 2013

Rotoscoping movement. El moviment rotoscopiat.

          Sovint s’ha dit que el film de Josep Benet fou el primer en utilitzar a l’estat espanyol la tècnica de la rotoscòpia, la qual cosa no és certa perquè Artur Moreno ja l’havia usat amb anterioritat en el primer llargmetratge d’animació de l’estat espanyol: Garbancito de la Mancha. Actualment s’utilitza en postproducció digital per aconseguir determinats efectes especials, i a grans trets el terme s’aplica a qualsevol operació en el metratge del film que impliqui el rastreig d’objectes mitjançant màscares.
        Aquesta tècnica pren el nom de l’aparell que s’utilitzava per dur-la a terme: el rotoscopi. Es tracta d’un aparell que va començar a utilitzar-se en els estudis d’animació a partir de l’any 1917, quan els germans Fleischer, creadors de Betty boop o de Koko the clown, el patentaren. 



         No he trobat explícitament una empresa que en fabriqués a l’estat espanyol: cada estudi se les empescava per fer-se’n un. Un cop s’havia rodat la pel·lícula amb personatges reals, un projector s’encarregava de projectar-la en un tauler amb un vidre translúcid a sobre del qual els animadors hi situaven el paper. Copiant fotograma a fotograma, l’animador no s’havia de preocupar per la continuïtat del moviment, que li venia donat per la imatge projectada, i es podia concentrar en la deformació que requerien els personatges en ser inserits en el món del cartoon.
        En el cas del film d’Érase una vez... els actors encarregats d’executar les coreografies ideades per Manuel Cubeles, i que serien la base de la rotoscòpia, eren membres de l’Esbart Verdaguer, que just en aquella època coneixia un moment d’esplendor i expansió ja que la dansa era una de les poques expressions de la cultura catalana que no podia ser censurada degut a l’absència del clandestí idioma català.
        He volgut reproduir d’alguna manera el mateix efecte que buscava el rotoscopi i he demanat a dos ballarins de l’Esbart Sabadell Dansaire, en Tomàs Manyosa i la Maria Rosa Castells, que ballessin la dansa del príncep i la ventafocs, l’Espunyolet, davant una càmera digital. Jo pensava sobreposar la seva dansa a la del film a postproducció, però el director de fotografia va proposar usar una tècnica més artesanal i analògica, com corresponia a l’època. Vam projectar el film en una paret blanca amb els ballarins vestits de blanc, i l’efecte va ser francament curiós. Els ballarins reals es fusionaven amb els de la pantalla en un estira i arronsa creador d’una nova realitat, a mig camí entre la ficció i el document.

        Aquí us deixo unes fotos del rodatge i la versió original de l’escena del film.


        Se ha dicho muchas veces que el film de Josep Benet fue el primero en utilizar en España la técnica de la rotoscopia, cosa que no es verdad ya que Artur Moreno ya la utilizó en el primer largo de animación español: Garbancito de la Mancha. Actualmente se utiliza en posproducción digital para conseguir determinados efectos especiales, y a grandes rasgos, el concepto se aplica a cualquier operación en el metraje del film que implique el rastreo de objetos mediante máscaras.
        Esta técnica tomó su nombre prestado del aparato que se utilizaba para llevarlo a cabo: el rotoscopio. Se trata de un aparato que empezó a utilizarse en los estudios de animación a partir del 1917, cuando los hermanos Fleischer, creadores de Bety Boop o Koko the clown, lo patentaran.
        No he encontrado ninguna referencia explícita de una empresa que los fabricara en España: cada estudio se las apañaba para fabricarse uno. Después de rodar la imagen con personajes reales, un proyector se encargaba de proyectar la imagen en una superficie de cristal sobre la cual los animadores ponían un papel. Copiando fotograma a fotograma, el animador no tenía que preocuparse por la continuidad del movimiento, que le venía dado por la imagen proyectada, pudiéndose concentrar así en la deformación que requerían los personajes al ser insertados en el mundo del cartoon.



        En el caso del film Érase una vez... los actores encargados de ejecutar las coreografías ideadas por Manuel Cubeles, y que serían la base de la rotoscopia, eran miembros del Esbart Verdaguer, que justo en aquella época vivía un momento de esplendor y expansión al ser la danza una de las pocas expresiones de la cultura catalana que no podía ser censurada al no llevar la mácula del clandestino idioma catalán.
        He querido reproducir de alguna manera el mismo efecto que se buscaba con el rotoscopio y he pedido a dos bailarines del Esbart Sabadell Dansaire, Tomàs Manyosa y Maria Rosa Castells, que bailaran la danza del príncipe y la cenicienta, el Espunyolet, delante de una cámara digital. Yo quería sobreponer su danza a la del film mediante posproducción, pero el director de fotografía propuso usar una técnica más artesanal i analógica, más acorde con la época. Proyectamos el film en una pared blanca con los bailarines vestidos también de blanco, y el efecto fue francamente curioso. Los bailarines reales se fusionaban con los de la pantalla en un tira y afloja creador de una nueva realidad, a medio camino entre la ficción y el documento.
        Aquí os dejo algunas fotos del rodaje y la versión original de la escena en el film.


It has been said that Josep Benet’s film was the first one that used the rotoscope in Spain, which is not true: Artur Moreno did it with the first animated film named Garbancito de la Mancha on 1945. Nowadays we use it on digital editing to get some special effects, and it usually refers to any variation made in the footage that implies tracing objects through masks.
This technique took its name from the machine that used to make it: the rotoscope. It is a machine that was first used on 1917, when the Fleischer brothers, creators of Betty boop and Koko the clown, registered it.
I haven’t found any enterprise that made rotoscopes in Spain: every studio managed to make one by hand. After shooting a scene with real people, a projector projected it on a glass canvas. The animator put a paper on it and traced it frame by frame. The animator didn’t have to worry about the movement continuity, being able to focus on the characters ‘ deformation to get them from reality to the world of cartoon.


The actors of the film choreographed by Manuel Cubeles were taken from the Esbart Verdaguer, that was a successful one by then because dancing was the only expression of catalan identity that doesn't imply the illegal catalan language.
I wanted to recreate the same effect of the original rotoscoping and I asked to Tomàs Manyosa and Maria Rosa Castells, dancers from the Esbart Sabadell Dansaire, to dance in front of a digital camera. I wanted to edit their dancing on top of the animated one from the film, but the DP came up with an idea of using a more crafty and analogical technique. We screened the film on a white wall with the dancers dressed in white, and the effect was very particular. The real dancers melted with the animated ones in a back and forth that created a new reality in between the fiction and the document.

I add some photos of the shooting and the original scene in the film.


dimecres, 19 de juny del 2013

Où l’on reparle d’un film d’animation de l’époque franquiste…

Un article en francès sobre el film i el documental. No us el perdeu!

Un artículo en francés sobre el film y el documental. No os lo perdáis!

A review in French about the film and the documentary. Don't miss it!

divendres, 7 de juny del 2013

Antecedents (film background) Part 3

Estela Films

       L’any 1949 els Dibujos Animados Chamartín es disolen i la majoria dels seus dibuixants passen a formar part d’un equip que esmerçarà tots els seus esforços per donar continuïtat a la indústria de l’animació a Catalunya sota la batuta de Josep Benet, llavors secretari del mecenes català Fèlix Millet i Maristany. El projecte que ha de servir per reflotar una indústria malmesa i sense cap suport administratiu ni polític serà un guió a partir del conte de la Ventafocs que els gemans Baguñà ja havien registrat l’any 1948 però que no aconseguien fer realitat per problemes pressupostaris.
       El 13 de febrer de 1950 el director General del Ministeri d’Educació Nacional obre una diligència que autoritza la transferència del permís de rodatge atorgat l’any 1948 als germans Baguñà per rodar la Ventafocs a la casa Estela Films. També esmenta la substitució del títol de La Cenicienta pel de Érase una vez...  Estela Films ja pot començar a dibuixar els primer fotogrames de la seva Òpera Prima. 


Article dedicat a Estela Films, revista "Cámara", 1 maig 1950.
  
     De fet, quan s’atorga el permís de rodatge, la realització del film ja estava pràcticament a les acaballes: s’havia iniciat l’1 de març de l’any anterior com a iniciativa de Josep Benet i Morell, que més tard esdevindria advocat, historiador reconegut i senador per la coalició d’esquerres Entesa dels Catalans. Josep Benet va ser acreditat com a director general d’Estela Films el 21 d’abril del 1949, juntament amb el cunyat de Fèlix Millet, Jordi Tusell. Aquest traspàs de poders es duia a terme quan feia poc més d’un mes que Benet havia engegat la producció del llargmetratge d’animació a la capital catalana als estudis del carrer Muntaner. Era una pràctica força habitual a l’Espanya de l’època: les dates oficials de constitució de les societats cinematogràfiques acostumen a ser posteriors a l’inici de les seves activitats. 

Josep Escobar dóna indicacions a la model de l'Esbart Dansaire que fa de Ventafocs.
       Les esperances dipositades en aquest projecte eren moltes, i se’n fa ressó la premsa de l’època en una entrevista amb Josep Benet a principis del 1950 (revista sense identificar, Arxiu Josep Benet)

"- Quan s'acabarà "Érase una vez…"?
-  A finals de febrer. El seu rodatge haurà durat uns 20 mesos.
- Continuaran produint dibuixos animats? 
- Sens subte. No es monten uns estudis per realizar una sola pel·lícula, ni es crea un equip tècnic, ni un arxiu, ni molts dibuixants, per després abandonar l'empresa. En poc temps podrem anunciar el tema i els autors del guió de la nostra propera producció, que té com a títol provisional "Viaje fantástico".
- I les pel·lícules en presa directa, què?
- Si el públic acull Érase una vez… de grat, immediatament encetarem el nostre pla de producció en presa directa. Tenim previstes tres pel·lícules.”

Estela Films encara està en actiu avui en dia, però ja mai més ha tornat a fer dibuixos animats.


       El 1949 se disuelve Dibujos Animados Chamartín, y la mayoría de sus dibujantes pasan a formar parte de un equipo que invertirá todos sus esfuerzos en dar continuidad a la industria de la animación en Cataluña bajo la batuta de Josep Benet, quien por aquel entonces, era secretario del mecenas catalán Félix Millet y Maristany. El proyecto, que canalizará el reflote de una industria maltrecha y sin ningún tipo de apoyo administrativo ni político, será un guión a partir del cuento de la Cenicienta que los hermanos Baguñà ya habían registrado en el año 1948, sin conseguir hacerlo realidad por problemas económicos.
       El 13 de febrero de 1950 el director General del Ministerio de Educación Nacional abre una diligencia que autoriza la transferencia del permiso de rodaje otorgado el año 1948 a Jaume Baguñà para rodar la Cenicienta a la casa Estela Films. También se hacer referencia a la sustitución del título de La Cenicienta por el de Érase una vez... Estela Films ya puede empezar a dibujar los primeros fotogramas de su Opera Prima. 

"Hollywood style, cartoonists of Estela Films embody their characters by copying from real life".
Estela Films in 1950's "Cámara" journal.
       De hecho, el permiso de rodaje se otorga cuando el film ya está prácticamente acabado; su rodaje había empezado el 1 de marzo del año anterior como iniciativa de Josep Benet y Morell, que más tarde sería un reconocido abogado, historiador y senador por Entesa dels Catalans. Josep Benet fue acreditado como director general de Estela Films el 21 de abril del 1949, de forma conjunta con el cuñado de Fèlix Millet, Jordi Tusell. Este traspaso de poderes se llevaba a cabo de poco más de un mes de haber iniciado el rodaje del film en la capital catalana. Era una práctica bastante habitual en la España de la época: los datos oficiales de la constitución de sociedades cinematográficas acostumbran a ser posteriores al inicio de sus actividades.

 Las esperanzas puestas en este proyecto eran muchas, y de ello se hizo eco la prensa de la época en una entrevista a Josep Benet a principios del 1950: 

- ¿Cuando se acabará “Érase una vez...”?
- A finales de febrero. Su rodaje habrá durado unos 20 meses.
- ¿Continuarán produciendo dibujos animados?
- Sin duda. No se montan unos estudios para realizar una sola película, ni se crea un equipo técnico, ni un archivo, ni muchos dibujantes, para después abandonar la empresa. En poco tiempo podremos anunciar el tema y los autores del guión de nuestra próxima producción, que tiene como título provisional: “Viaje fantástico”.
- ¿I las películas en toma directa, qué?
- Si el público acoge “Érase una vez...” de buena gana, inmediatamente empezaremos nuestro plan de producción en toma directa. Tenemos previstas tres películas.

Estela Films es una productora que aún está en activo, aunque ya no ha vuelto a hacer cine de animación.


Alexandre Cirici-Pellicer, the art director, shows the storyboard of the film to the Cámara journal reporter.

On 1949 Dibujos Animados Chamartín faded out and the majority of the cartoonist got into a new project. It would tell the story of Cinderella and was supposed to be produced by Estela Films and Josep Benet with the help of catalan patron Fèlix Millet i Maristany. They wanted to get back to life the animated film industry in Catalunya as it was just a few years ago, despite a lack of administration or politcal support. The script had been licensed by Jaume Baguñà on 1948, but he couldn’t bear its financial challenges.
On the 13rd of February 1950 the director of the Ministerio de Educación Nacional started a process to approve the transfer of the shooting license given to Jaume Baguñà to Estela Films. It mentioned too the changing of the title from Cinderella to Érase una vez... After that, Estela Films could animate the first frame of its debut film.
In fact, when the license is given the film was almost finished: it had started the 1st fo May of the previous year, headed by Josep Benet, who in the future will be historian, advocate and senator. He was credited as General Director of Estela Films on the 21st of April 1949, in common with Jordi Tusell, Fèlix Millet’s brother-in-law. This power transfer was taking place more than a month later than the production started. That was a usual practice in Spain: the legalization of Cinema Societies took place later than the starting of its activities.
Hopes invested on that project were so many that the media spreaded the news very quickly, as we can see in a Josep Benet’s interview early on 1950:

“- When will the film Érase una vez... be finished?
- At the end of February. The shooting would have taken 20 month.
- Will you make more animated films?
- Of course. We don’t build up a Studio, gather a technical an artistic team and all that, just for fun. We will be able to announce very soon the subject and the script authors of our next project, that it’s temporarily called “Viaje fantástico” (Fantastic travel).
- And what about shooting with actors?

- If the audience is satisfied with Érase una vez..., we will start immediately our production plan with actors. We have three films in mind.”

Estela Films is still producing films, but it has never done an animated film once more.


Estela Films



More Information:

Antecedents (film background) Part 2

Dibujos Animados Chamartín

         Alejandro Fernández de la Reguera, que l’any 1940 havia creat Dibsono Films, decideix associar-se amb els editors que li feien la competència, els germans Baguñà, per tal de crear uns estudis d’animació aprofitant la cantera de dibuixants de la què disposaven els Baguñà i l’èxit de Don Cleque. La direcció artística va quedar a càrrec de Fernández de la Reguera, la gerència i la producció dels Baguñà i la direcció de dibuixants en mans de Josep Escobar. El nom dels estudis prové de l’empresa mare, que estava ubicada a Madrid i que es dedicava a la distribució i la producció de pel·lícules amb el nom de Chamartín Producciones y Distribuciones Cinematográficas S.A. Havia estat creada l’any 1934 pel financer de Guipuzkoa afincat a Madrid Tomás Bordegaray. Durant la deflagració, Bordegaray fou combatent del Terç de requetés de Cristo Rey, i fou promogut a la categoria d’Alferes, Tinent i Capità poc abans d’acabar la guerra.
         El 1941 Tomás Bordegaray decidí reconstruir l’empresa, activitat que combinà amb la subdirecció i posterior direcció general del Banc de Vizcaya a Madrid, del que acabarà sent Conseller. La Societat Anònima Chamartín es va constituir el 2 de gener de l’any 1942. Abans de la fusió amb Fernández de la Reguera i Jaume Baguñà, ja havia produït dos llargmetratges i curts de dibuixos animats. Un cop fusionats, canvien de nom i són batejats amb el de Dibujos Animados Chamartín. La seva seu social fou la Casa Batlló, que ja era un dels edificis emblemàtics del Passeig de Gràcia. L’estudi va produir uns 35 curtmetratges d’animació i d’altres de publicitaris des de la seva creació fins l’any 1949, quan Jaume Baguñà va cedir el cartró de rodatge del seu darrer projecte animat, una adaptació del conte de la Ventafocs, a Estela Films.

Dibujos Animados Chamartín; el modernisme i els dibuixos es donen la mà.

        Les series sorgides del forn Chamartín foren Don Cleque (1941-45), protagonitzada per un antiheroi i sota la direcció de Francesc Tur, Garabatos (1942-45), una revista de “caricatura animada” dirigida per Enric Ferran primer i posteriorment per Josep Escobar, i Civilón (1942-1945), un brau andalús, simpàtic i poc bel·ligerant, dirigida per Josep Escobar. També sota la direcció d’Escobar, el mateix equip va treballar amb un personatge secundari sorgit de Civilón, el gat Zapirón (1943-1947) i un bebè molt espavilat, precedent de l’Angelito de Vàzquez a la Bruguera, de nom Pituco (1943-44).
Els estudis Dibujos Animados Chamartín es disolen el 1949, però ja estaven força tocats des del 1943 per l’obligatorietat de projectar el NO-DO abans de cada pel·lícula, un espai que fins llavors l’exhibidor consagrava als curts animats en els què s’havien especialitzat. Si aquests estudis van poder allargar la seva activitat va ser gràcies als curts publicitaris i didàctics que desenvoluparen de manera paral·lela.

Les pintores, noies encarregades de posar color als fotogrames.

            El 9 de desembre de 1948 el Ministeri d’Educació Nacional, un cop llegit el guió del projecte de llargmetratge d’animació dels germans Baguñà, que llavors duia el títol de La Cenicienta, otorga a la productora de curts el permís de rodatge del film. En els crèdits hi apareixien alguns personatges que romandran vinculats al projecte, com és el cas de Josep Escobar o Josep Maria Aragay, i d’altres que se’n desvincularan, com Jaume Baguñà, que constava com a director, i Juan Alvarez García, encarregat en el primitiu projecte de la música que passarà a mans del compositor de Dibujos Animados Chamartín i director de l’Orquestra de Radio Nacional d’Espanya a Barcelona; Rafael Ferrer-Fitó. El pressupost estipulat era de 2.013.510 pessetes, una xifra que aquesta petita indústria familiar que venia del món editorial no va poder assumir.
            Un cop desapareguts els Estudis Chamartín i traslladats els d’Estela Film a Madrid després del fracàs i les pressions al projecte d’Érase una vez..., Jaume Baguñà reorientarà la producció a favor de l’animació publicitària i didáctica de forma exclusiva, encetant una línia de realització amb finalitats pedagògiques per les escoles que permetrà allargar el negoci fins l’any 1961. 

El toro Civilón, personaje estrella de Dibujos Animados Chamartín

          Alejandro Fernández de la Reguera, que en el 1941 creó Dibsono Films, decide asociarse con los editores que le hacían la competencia, los hermanos Baguñà, para crear unos estudios de animación aprovechando la cantera de dibujantes de la que disponían los Baguñà y gracias al éxito del personaje de Don Cleque. La dirección artística quedó en manos de Fernández de la Reguera, la gerencia y la producción en las de Jaume Baguñà, y la dirección de dibujantes bajo la batuta de Josep Escobar. El nombre de los estudios proviene de la empresa madre, que estaba ubicada en Madrid y se dedicaba a la distribución y la producción de películas bajo el nombre de Chamartín Producciones y Distribuciones Cinematográficas S.A. Había sido creada en 1934 por el hombre de negocios de Guipúzcua afincado en Madrid Tomás Bordegaray. Durante la deflagración, Bordegaray fue combatiente en el tercio de requetés de Cristo Rey, y promovido a Alférez, Teniente y Capitán antes de acabar la guerra.
           En 1941 Tomás Bordegaray decide reconstruir la empresa, actividad que combinó con la subdirección y posterior dirección general del Banco de Vizcaya en Madrid, del que acabará siendo Consejero. La Sociedad Anónima Chamartín se constituyó el 2 de enero del año 1942. Antes de la fusión con Fernández de la Reguera y Jaume Baguñà, ya había producido dos largometrajes y cortos de animación. Tras la fusión, cambió de nombre y pasó a llamarse Dibujos Animados Chamartín. Su sede social era la Casa Batlló, que ya era uno de los edificios emblemáticos del Paseo de Gracia. El estudio produjo unos 35 cortometrajes de animación y otros films publicitarios desde su creación hasta el año 1949, cuando Jaume Baguñà cedió el cartón de rodaje de su último proyecto animado, una adaptación del cuento de la Cenicienta, a Estela Films.
Las series que salieron del horno Chamartín fueron Don Cleque (1941-45), protagonizada por un antihéroe y bajo la dirección de Francesc Tur, Garabatos (1942-45), una revista de “caricatura animada” dirigida por Enric Ferran primero y posteriormente por Josep Escobar, y Civilón (1942-1945), un toro andaluz, simpático y poco beligerante, dirigida por Josep Escobar. También bajo la dirección de Escobar, el mismo equipo trabajó con un personaje secundario salido de Civilón, el gato Zapirón (1943-1947) y un bebé muy listo, antecedente del Angelito de Vázquez en la Editorial Bruguera, de nombre Pituco (1943-44).


Pituco fumador (Pituco smoker), a 1943 production directed by Josep Escobar.

          Los Dibujos Animados Chamartín se disolvieron el 1949, pero estaban bastante debilitados desde la obligatoriedad del NO-DO en 1943. A partir de entonces era obligatorio proyectar el NO-DO antes de cada película, un espacio que hasta entonces el exhibidor consagraba a los cortos animados en los que este estudio se había especializado. Si estos estudios pudieron alargar su actividad fue gracias a los cortos publicitarios y didácticos que desarrollaron de forma paralela bajo el nombre de Editorial Científica Cinematográfica creada por Jaume Baguñà.
El 9 de diciembre de 1948 el Ministerio de Educación Nacional, tras la lectura del guión del proyecto de largometraje de animación de los hermanos Baguñà, que entonces llevaba el título de La Cenicienta, otorga a la productora de cortos el permiso de rodaje del film. En los créditos aparecen algunos personajes que seguirán vinculados al proyecto, como Josep escobar o Josep Maria Aragay, y otros que no, como Jaume Baguñà o el director musical Juan Álvarez García, que será sustituido por el compositor habitual de Dibujos Animados Chamartín y director de la Orquesta de Radio Nacional de España en Barcelona Rafael Ferrer-Fitó. El presupuesto era de 2.013.510 pesetas, una cifra que la pequeña industria de Jaume Baguñà sería incapaz de asumir.
          Al desaparecer los Estudios Chamartín y al trasladarse Estela Films a Madrid tras el fracaso y las presiones al proyecto de Érase una vez..., Jaume Baguñà reorientará la producción a favor de la animación publicitaria y didáctica de forma exclusiva, empezando una linea de realización con finalidades pedagógicas para las escuelas que permitirá alargar el negocio hasta el año 1961 mediante la Editorial Científica Cinematográfica.

An article about Dibujos Animados Chamartín, octobre 1942, "Cámara" journal.

Alejandro Fernández de la Reguera created on 1941 Dibsono Films. Later on, he decided to associate with his competitors in the editing business, the Baguñà brothers, to build up an animation Studio taking advantage of the cartoonist that worked for Baguñà and de la Reguera. Fernández de la Reguera turned into the art director, Jaume Baguñà was the producer and the animation direction was on Josep Escobar’s charge. The name of the studio came from the mother house, that was settled in Madrid and was a distribution and production enterprise called Chamartín Producciones y Distribuciones Cinematográficas S.A. It was created on 1934 by the businessman from Guipuzkoa who lived in Madrid Tomás Bordegaray. During the Civil War, he fought with the Tercio de requetés of Cristo Rey, and was promoted to second lieutenant, lieutenant and Captain.
On 1941 Tomás Bordegaray decided to rebuild the enterprise, an activity that he combined with the general direction of the Vizcaya Bank in Madrid, from which he will be Counselor. The Sociedad Anónima Chamartín was founded on 2nd of January on 1942. Before merging with de la Reguera and Baguñà, it had made two feature films and some animation short films. After merging, they changed the name and were called Dibujos Animados Chamartín. Its Headquarters were in Passeig de Gràcia, in la casa Batlló, which was already a fancy building. The Studio produced about 35 animated short films and some animated advertising til 1949, when Jaume Baguñà gave the “cartón de rodaje” (shooting license) from his latest Cinderella’s project to Estela Films.
The series made by Dibujos Animados Chamartín were Don Cleque (1941-45), starred by an antihero and directed by Francesc Tur, Garabatos (1942-45), an animated caricature journal directed first by Enric Ferran and later by Josep Escobar, and Civilón (1942-1945), a bull from Andalucía, friendly and harmless, directed by Josep Escobar. Escobar was also responsible, leading the same team, for a spin-off of Civilón, starred by its cat: Zapirón (1943-1947) and a very wise baby; Pituco (1943-44).
Dibujos Animados Chamartín broke up on 1949, but they were in bad shape after the 1943 law, that substituted its usual marketplace (the screening time before feature films) by the obligation to screen the NO-DO (the official news report). The Studios could hardly survive thanks to animated advertising and educational shorts through the Editorial Científica Cinematográfica created by Jaume Baguñà..
The 9th of December of 1948 the Ministerio de Educación Nacional, after Jaume Baguñà’s script of Cinderella was read, gives them the license for shooting. Some of the names from the old project remain, like Josep Escobar or Josep Maria Aragay, and some disappear, like Jaume Baguñà or the composer Juan Álvarez García, who is substituted by the Chamartín’s composer Rafael Ferrer-Fitó. The budjet was 2.013.510 pesetas and it couldn’t be assumed by Baguñà’s enterprise.


After the production and realease of Érase una vez..., Estela Films changed the headquarters to Madrid because of the pressures they received to do so. Jaume Baguñà will survive thanks to advertising and education animated shorts til 1961. With a big effort.


More Information:

Antecedents (film background) Part 1

Una mica d’història. Érase una vez... fou un projecte inicialment engegat per Jaume Baguñà. D’on prové el bagatge de Baguñà en el camp de l’animació? En tres posts ho desvetllarem.

Un poco de història. Érase una vez...  fue un proyecto que inicialmente arrancó Jaume Baguñà. ¿De dónde proviene el bagaje de Baguñà en el campo de la animación? En tres posts lo descubriremos.

A little bit of History. Érase una vez... was a project that was started by Jaume Baguñà. Where was his knowledge of animation coming from? In the next three posts we will discover it.







Hispano Gràfic Films

          El dibuixant Salvador Mestres creà un dels primers personatges de l’animació espanyola amb prou personalitat com per protagonitzar una sèrie, pràctica que ja era habitual en el cinema animat nord-americà. En Joan Milhomes de la premsa il·lustrada esdevindria el Juanito Milhombres animat i protagonitzaria l’any 1940 La isla mágica. L’argument del film explicava com un drac que tenia atemorits els vilatans era vençut per en Joan Milhomes gràcies a l’ajuda d’uns nans del bosc, que acabaven convertint la fera en un parc d’atraccions.
          Ja abans de la guerra, en Jaume Bagunyà i en Salvador Mestres havien fet alguns curts de manera experimental, però no és fins després de la deflagració que decideixen prendre’s-ho més seriosament. L’any 1938 Jaume Baguñà crea la Hispano Gráfic Films, que esdevé la primera productora espanyola que persegueix fer del dibuix animat un negoci amb cara i ulls. L’equip que va crear la sèrie de Juanito Milhombres produïda per Jaume Baguñà tenia a Salvador Mestres com a realitzador i comptava amb els dibuixants Joaquim Muntanyola, Antoni Batllori i Josep Escobar. Les primeres escenes de La isla mágica mostraven una maqueta en tres dimensions creada per Batllori, tota una gosadia tècnica pel dibuix animat de l’època. 
          Mestres realitzaria un total d’onze pel·lícules per a Hispano Gráfic Films abans de separar-se’n l’any 1942 per desavinences amb en Jaume Baguñà. El 1940 va fer El diablo oportuno, Luz encantada, El león y el ratón, i Abeja. El 1941 va dirigir ¡Mecachis que bomberos!, Juanito va de caza, Si te pica una mosca, El torero tarumba i Pulgarcito, que va ser la darrera que Mestres va realitzar per a Hispano Gráfic Films.
El personatge animat, al centre, i la seva versió impresa, a dreta i esquerra.

         El dibujante Salvador Mestres creó uno de los primeros personajes de la animación española con suficiente personalidad como para protagonizar una serie, práctica que ya era habitual en el cine animado en estadounidense. El Joan Milhomes de la prensa ilustrada se transformaría en el Juanito Milhombres animado y protagonizaría el año 1940 La isla mágica. El argumento del film contaba cómo un dragón que tenía atemorizados a los habitantes de un pueblo era vencido por Juanito Milhombres gracias a la ayuda de unos gnomos del bosque, que terminaban convirtiendo al monstruo en un parque de atracciones.
         Ya antes de la guerra, Jaume Bagunyà i Salvador Mestres habían hecho algunos cortos de manera experimental, pero no será hasta el fin de la deflagración que deciden tomárselo más en serio. En el año 1938 Jaume Baguñà crea la Hispano Gráfic Films, que será la primera productora española que pretende hacer del dibujo animado un negocio. El equipo que crea la serie de Juanito Milhombres producida por Jaume Baguñà tenía a Salvador Mestres como realizador y contaba con los dibujantes Joaquim Muntanyola, Antoni Batllori y Josep Escobar. Las primeras escenas de La isla mágica mostraban una maqueta en tres dimensiones creada por Batllori, un alarde técnico para el dibujo animado de la época.
          Mestres realizaría un total de once películas para Hispano Gráfic Films antes de separarse de la productora en 1942 por desavenencias con Jaume Baguñà. El año 1940 hizo El diablo oportuno, Luz encantada, El león y el ratón, y Abeja. El 1941 dirigió ¡Mecachis que bomberos!, Juanito va de caza, Si te pica una mosca, El torero tarumba y Pulgarcito, que fue el último film que Mestres realizó para la Hispano Gráfic Films.

The illustrator Salvador Mestres created the first animated cartoon with enough personality to starring an animated series, despite that was something frequently done in American animation. Joan Milhomes was a character that came from the press, and turned into Juanito Milhomes to get into the animated world with its first film on 1940: La isla mágica (The magical island). The plot explained how a dragon that was terrifying people from a small village was win by Juanito Milhombres, who, with the help of dwarfs, turned the dragon into an amusement park.
Before the Civil War, Jaume Baguñà and Salvador Mestres had done some experimental animated shorts, but since the war is off it wasn’t a serious matter. On 1938 Jaume Baguñà creates the Hispano Gráfic Films, that will be the first Spanish Production enterprise on taking the animation as a serious business. The team that made the Juanito Milhombres series produced by Jaume Baguñà was directed by Salvador Mestres. There were some cartoonist working on it, as Joaquim Muntanyola, Antoni Batllori and Josep Escobar. The first scene on La isla mágica showed up a three dimensional model that was a technical boast by then. 
Mestres directed eleven films for the Hispano Gráfic Films before leaving the production house on 1942 because of disagreements with Jaume Baguñà. On 1940 he made El diablo oportuno, Luz encantada, El león y el ratón, and Abeja. On 1941 directed ¡Mecachis que bomberos!, Juanito va de caza, Si te pica una mosca, El torero tarumba and Pulgarcito, that was the last film directed by Salvador Mestres for the Hispano Gráfic Films.


Dibsono Films

         Fou una productora fundada per l’editor Alejandro Fernández de la Reguera en la immediata postguerra. El seu director d’animació va ser Enric Ferran, més conegut com a Diban, metge de professió però també gran dibuixant. De forma paralel·la a la seva tasca mèdica, s’exercità com a animador dirigint el seu primer curt per a Dibsono Films el 1940: S.O.S. Doctor Marabú. La seva tasca de realització era compartida amb Francesc Tur, que també feia d’animador. L’equip es completava amb els dibuixants Guillermo Fresquet, Federico Sevillano i Armando Tosquellas.
          L’any 1941 Dibsono Films arriba a un acord per cedir el personatge de Don Cleque, que protagonitzava una exitosa sèrie de curtmetratges d’animació, a la productora que es crearia l’any següent de la unió de Dibsono Films i Hispano Gràfic Films: Dibujos Animados Chamartín. Don Cleque és un homenet amb bigoti, força anodí, amb la curiositat d’un aventurer i un bon exemple d’anti-heroi, que a partir de llavors animarà Francesc Tur com a cap d’animació responsable de la sèrie, una de les tres que tenen en marxa en aquella època els Estudis Chamartín.  
          La popularitat d’aquest personatge quedà fora de dubte quan el Sindicat Nacional de l’Espectacle deicideix otorgar un premi a dos de les pel·lícules de la sèrie: Don Cleque de los monos (1942), on el personatge emula a Tarzan, el veritable rei dels micos, i Don Cleque y los indios (1945), amb clares referències al Western però sempre en clau de paròdia. 





        Dibsono Films fue una productora fundada por el editor Alejandro Fernández de la Reguera en la inmediata posguerra. Su director de animación fue Enric Ferran, conocido como Diban, médico de profesión pero también gran dibujante. De forma paralela a su labor como médico, se ejercitó en el campo de la animación dirigiendo su primer corto para Dibsono Films el año 1940: S.O.S. Doctor Marabú. Compartía la realización con otro animador, Frances Tur, con el que alternaba las responsabilidades de animación y dirección. El equipo se completaba con Guillermo Fresquet, Federico Sevillano y Armando Tosquellas.
          En 1941 Dibsono Films llega a un acuerdo para ceder el personaje de Don Cleque, protagonista de una exitosa serie de cortos animados, a la productora que se creó al año siguiente de la fusión entre Dibsono films y Hispano Gráfic Films; Dibujos Animados Chamartín. Don Cleque es un hombrecillo con bigote, bastante anodino, con la curiosidad de un aventurero y un buen ejemplo de antihéroe, que a partir de entonces animará Francesc Tur como jefe de animación responsable de la serie, una de las tres que tienen en marcha en aquella época los estudios Chamartín.

Revista "Cámara", octubre de 1942.

          La popularidad de este personaje quedó fuera de duda cuando el Sindicato Nacional del Espectáculo decidió otorgar un premio a dos de las películas de la serie: Don Cleque de los monos (1942), en el que el personaje emula a Tarzán, el verdadero rey de los monos, y Don Cleque y los indios (1945), con claras referencias paródicas al género del Western.


Dibsono Films was a Production house founded by the editor Alejandro Fernández de la Reguera at the end of the Spanish Civil War. Its most popular director of animation was Enric Ferran, or Diban, a doctor who loved drawing. He made a life as a doctor and an animator at the same time, and he directed his first short film on 1940: S.O.S. Doctor Marabú. He shared the direction of films with Francesc Tur, but both used to animate too. The team was completed by the cartoonists Guillermo Fresquet and Federico Sevillano.
On 1941 Dibsono Films made a deal to hand over its popular character Don Cleque, who starred a famous animated series, to the Studio that will be created next year with the merger of Dibsono Films and Hispano Gráfic films; Dibujos Animados Chamartín. Don Cleque was a man with moustache, anodyne, with an adventurer’s soul and a good example of antihero. From then on, it was headed by Francesc Tur as the director of Don Cleque’s animated series: one series among the three that were being animated in the Chamartín Studio in those days.
The character was so popular that a couple of prizes from the administration (the Sindicato Nacional del Espectáculo) were given to him: one for Don Cleque de los monos (Don Cleque of the apes, 1942), were he emulates Tarzan of the apes, and Don Cleque y los indios (Don Cleque and the indians, 1942), a parodic appraoch to Western Movies.

More Information: