ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dimarts, 30 de gener del 2018

II Fòrum d'animació. Dones i animació: la indústria des dels marges.

Ja es pot consultar la publicació on es recullen les reflexions, idees i propostes que van sorgir arrel del II Fòrum d'Animació celebrat a BAU a finals de març del 2017. Amb el títol de Dones i cinema d’animació: la indústria des dels marges, aquest fòrum perseguia un doble objectiu. Per una banda, hi havia el propòsit de qüestionar-nos les dificultats a l'hora d'accedir a fonts d'informació sobre aquelles dones que es van dedicar a l'animació durant els inicis d'aquest llenguatge, una tendència que, com vam veure a la taula rodona, persisteix en l'actualitat. La informació biogràfica i personal que ens ha arribat dels nostres pioners, que tampoc és excessiva, es contraposa amb les referències a les dones que es van dedicar a l'animació, que són encara més escases. A través dels testimonis escrits i orals i fruit d’un rigorós treball de recerca, aquest fòum d'animació va intentar recuperar i donar veu a les dones que animaven així com a les que formaven part de manera exclusiva del departament de pintura d’un estudi d’animació però que no sortien ni als peus de foto ni als títols de crèdit. L’altre objectiu d'aquest fòrum era el de centrar-nos genèricament en l’animació per fer visible unes professionals de l'animació que poden ser un referent per a les dones que, de forma majoritària, s’estan formant en el camp de la comunicació i el disseny a les nostres universitats.
Destaquem els articles dedicats a l'animadora Pepita Pardell i la ponència de la primera dona realitzadora del cinema d'animació a Espanya; Maite Ruiz de Austri.

Per a més informació sobre el II Fòrum d'Animació: Dones i animació, la indústria des dels marges;

http://www.gredits.org/wp-content/uploads/2018/01/Publicacions_Gredits_06_WEB.pdf



Ya podéis consultar la publicación que recoge las reflexiones, ideas y propuestas que surtieron en el II Fórum de animación celebrado en BAU a finales de marzo del 2017. Con el título Dones i cinema d’animació: la indústria des dels marges, este fórum perseguía un doble objetivo. Por un lado, había la intención de cuestionarnos las dificultades de acceso a fuentes de información sobre aquellas mujeres que se dedicaron a la animación en los inicios de este lenguaje, una tendencia que, como vimos en la mesa redonda, persiste en la actualidad. La información biográfica y personal que nos ha llegado de nuestros pioneros, que tampoco es excesiva, se contrapone a las referencias a mujeres que se dedicaron a la animación, aún más escasas. A partir de testimonios escritos y orales, y como fruto de un trabajo de investigación riguroso, este fórum de animación intentó recuperar y dar voz a las mujeres que animaban y también a las que formaban parte de manera exclusiva del departamento de pintura de un estudio de animación pero que no salían ni en los pies de foto ni en los títulos de crédito. El otro objetivo de este fórum fue el de centrarse genéricamente en la animación para hacer visibles a una serie de profesionales de la animación que pueden ser un referente para las mujeres que, de forma mayoritaria, se están formando en el campo de la comunicación y el diseño en nuestras universidades.
Queremos destacar especialmente aquellos artículos dedicados a la animadora Pepita Pardell y la ponencia de la primera mujer realizadora del cine de animación en España: Maite Ruiz de Austri.

Para más información sobre el II Fórum de Animación: Mujeres y animación, la industria desde los márgenes:

http://www.gredits.org/wp-content/uploads/2018/01/Publicacions_Gredits_06_WEB.pdf


4 comentaris:

  1. Això es un comentari en general:
    Per qui el pugui interessar: Navegant per la www he trobat una copia de "Erase una vez" en B/N i molt baixa qualitat en el Daily Motion:

    http://www.dailymotion.com/video/x56zair

    http://www.dailymotion.com/video/x56zdgc

    En espera de que surti la copia restaurada i en color (em sembla que hi ha per llarc...) podem donar una ullada a la peli pels qui no l´hagin vist mai.
    A dia d'avui encara estaba penjada.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel comentari, Mosimosi. Està previst que la restauració s'acabi el 2020, però tal com està tot, ningú no ho pot assegurar. Toquem fusta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ostres ... Hi ha per una estona. Paciència. Però...no té la filmoteca un lloc web que mostri els progressos de la restauració, amb algun fragment ja arreglat?

      Elimina
    2. La Filmoteca ha decidit fer tot el procés de restauració a porta tancada. Haurem d'esperar per veure resultats!

      Elimina