ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dimarts, 8 de novembre de 2016

Audio recording

Ja tenim les veus d'alguns dels personatges del documental. Els actors Enric Arquimbau, Joan Anguera i Fèlix Pons ens han ajudat a posar les veus als censors que van haver de requalificar Érase una vez... després del premi de Venècia l'any 1950. Si bé abans de l'estiu li havien denegat l'Interès Nacional, una categoria que comportava una sèrie d'avantatges en la carrera comercial del film a l'època, després de rebre la menció especial a la Biennal els censors es van tornar a reunir. En aquesta reunió, transcrita en el dossier de censura que hi ha dipositat a l'arxiu d'Alcalá de Henares, els diferents censors donen una nova opinió sobre el film i admeten que cal atorgar-li aquest cop l'Interès Nacional. Els tres actors ho han fet genial, i hem rigut molt quan els hem fet imitar també les veus radiofòniques dels locutors de l'època tot llegint titulars que informaven del premi de Venècia. El Fèlix Pons s'ha avingut també a posar la veu en off de l'Alexandre Cirici Pellicer, el director del film, a través dels seus escrits en forma de dietaris publicats per l'editorial Comanegra. Ha estat un plaer fer aquest salt en el temps i sentir-nos una mica més propers a la gestació del film d'animació, que va tenir molts alts i baixos que estarem encantats de fer-vos conèixer a aquells que encara no el coneguin.
L'Enric Arquimbau i el Fèlix Pons assajant.

El Joan Anguera fent de capellà.

L'Enric Arquimbau s'ho passa pipa.


Ya hemos grabado las voces de algunos de los personajes del documental. Los actores Enric Arquimbau, Joan Anguera y Fèlix Pons nos han ayudado a poner las voces a los censores que se vieron obligados a recalificar Érase una vez... tras el galardón que le fue otorgado en Venecia el año 1950. En esta reunión, transcrita en el dosier de censura que aún se encuentra en el archivoAlcalá de Henares, los diferentes censores dieron una nueva opinión sobre el film y admitieron que hacía falta otorgarle el Interés Nacional. Los tres actores lo han hecho genial, y nos hemos reído mucho cuando les hemos propuesto imitar a los locutores radiofónicos de la época para leer algunos titulares aparecidos en la prensa que informaban del premio del film en Venecia. Fèlix Pons nos ha cedido su voz para dar vida al director del film, Alexandre Cirici-Pellicer, a través de sus escritos en forma de diario que publicó la editorial Comanegra. Ha sido un placer transportarnos en el tiempo y poder sentirse un poco más cerca de la gestación del film de animación, que tuvo altibajos que estaremos encantados de daros a conocer.

Tres locutores de radio en plena década de los cincuenta.

We have recorded some voiceovers for the documentary. The actors Enric Arquimbau, Joan Anguera and Fèlix Pons helped us to make the censors' voices believable, as they were forced to qualify Érase una vez... again to give it the Interés National, a qualification that helped the commercial life of a film of that period. The opinions of the censors in that meeting were noted down and can be consulted in the Alcalá de Henares Archive, where we can check that finally the expected Interés National qualification was granted. The three actors have done a great job, and we have laughed a lot when they imitated the characteristic intonation of the radio announcers from the fifties to be able to read some newspaper's headlines that informed about the film's prize in Venice. Fèlix Pons agreed on being the voice of Alexandre Cirici Pellicer, the movie's director, and read some of the notes from his diary published by Comanegra Editorial. It has been a pleasure to go back in time as a way close to feel closer the creation of the animated film and its ups and downs that we will be delighted to explain in the documentary.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada