ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dijous, 6 d’octubre del 2016

Creu de Sant Jordi a Pepita Pardell

Des d'aquest blog vull fer pública la meva adhesió a la campanya que s'està duent a terme per recollir signatures i aconseguir que la pionera de l'animació a Catalunya Pepita Pardell rebi una Creu Sant Jordi. Penso que és una bona iniciativa sobretot per donar a conèixer i reconèixer el treball d'aquelles dones que s'han dedicat professionalment a una feina masculinitzada i que, amb la seva empenta i tenacitat, se n'han sortit. La carrera de Pepita Pardell és la d'una professional que no va tenir por a encarar-se amb els entrebancs i la penúria del país durant la dictadura, i que sovint si no podia posar il·lusió en la feina, no hi persistia. Va debutar en el film d'Artur Moreno Garbancito de la Mancha, i algun cop ha comentat com notava el menyspreu d'alguns companys animadors per la seva condició de dona. Aviat el va aconseguir superar, demostrant que el seu treball era tan bo com el de qualsevol altre. Quan la il·lusió en el que feia i la feina en l'animació van minvar, va enfrontar-se a alguns anys d'inactivitat, dels quals es va refer desseguida quan Bob Balser la va anar a buscar a casa seva per fer peces per a publicitat. Va animar La Princesa guerrera, un curtmetratge atípic de Julio Taltavull, i més tard Jordi Amorós, director de Despertaferro i deixeble seu, la va contractar per a la sèrie El último Koala. La Pepita va continuar treballant fins que als anys noranta, amb la reconversió digital, va decidir que no es volia reciclar. Tot i així, no ha deixat de dibuixar i es manté activa avui en dia, sempre disposada a fer un dibuix o a treballar amb els seus llapissos de colors.

Si esteu interessats en mostrar la vostra adhesió, demaneu l'arxiu que cal omplir a marta.pardell@gmail.com. Per qualsevol dubte que tingueu, us podeu adreçar a aquest mateix correu.

Us deixo alguns fotogrames de La princesa guerrera, dirigida per Julio Taltavull i animada per la Pepita Pardell. Una història medieval poc habitual amb una clara inspiració en el romànic català.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada