ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dijous, 29 de setembre de 2016

Pablo Núñez (1930-2016)

Pablo Núñez va ser un mestre del dibuix animat. Dibuixant, animador, realitzador i tècnic en efectes especials, va néixer l'any 1930 a Madrid, on va estudiar Belles Arts. La seva primera publicació va ser a la revista infantil Maravillas amb només 14 anys. El seu debut en el camp de l'animació va tenir lloc l'any 1954, en entrar a formar part dels Estudios Moro, capdavanters en animació d'aquell moment i que tindrien el seu període de màxim esplendor amb l'estrena de El Mago de los sueños l'any 1964. Al llarg de la seva dilatada carrera, Núñez combinarà les tasques en el camp de l'animació amb les col·laboracions a diferents revistes com a dibuixant.


L'any 1961 va fundar la seva pròpia productora, Story Film, especialitzada en títols de crèdit per a llargmetratges i publicitat. Entre els seus treballs en el camp del cinema va confeccionar títols de crèdit per a directors com Orson Welles, Luis Buñuel o Pedro Almodóvar. Va estar vàries vegades nominat als premis Goya: dos en la categoria de millor curtmetratge d'animació amb TV (2002) i A... Mantis religiosa (2003), i dos més en la categoria d'efectes especials per Al sur de Granada (2003) i Un rey en la Habana (2005). L'any 2007 se li va reconèixer la seva trajectòria professional mitjançant la Medalla d'Or de l'Acadèmia del Cinema. 
 
 © Pipo Fernández.
Per a la revista Gente Menuda, el suplement infantil de l'ABC fundado el 1906, Núñez va crear la sèrie Chicho y Coca, amb un estil molt proper al de la Família Telerín, insígnia dels Estudios Moro. Els protagonistes eren dos germans bessons, les seves dues germanes i un gos. Posteriorment, va ser adquirida per l'editorial San Román, que la va editar fins els anys vuitanta. Una altra sèrie famosa de Núñez com a dibuixant fou Belín y Tina, que va ser publicada per a la revista Bruguera. La seva línia clara i definida mostrava els personatges i les situacions d'una manera fàcilment intel·ligible, donant preeminència a l'acudit que definia l'escena.Pablo Núñez fue un maestro del dibujo animado. Dibujante, animador, realizador y técnico de efectos especiales, nació en el año 1930 en Madrid, donde estudió Bellas Artes. Su primera obra publicada fue en la revista Maravillas con tan solo 14 años. Su debut en el campo de la animación tubo lugar el año 1954, al entrar a formar parte de los Estudios Moro, pioneros en la animación de esos años y que tendían su momento de esplendor con el largometraje animado El Mago de los sueños en el año 1964. A lo largo de su dilatada carrera, Núñez combinará las tareas en el campo de la animación con las colaboraciones en diferentes revistas como dibujante.
En el año 1961 funda su propia productora, Story Film, especializada en títulos de crédito para largometraje y publicidad. Entre sus trabajos en el campo del cine destaca la confección de títulos de crédito para directores como Orson Welles, Luis Buñuel o Pedro Almodóvar. Estuvo varias veces nominado a los premios Goya: dos en la categoría de mejor corto de animación con TV (2002) y A... Mantis religiosa (2003), i dos más en la categoría de efectos especiales con Al sur de Granada (2003) y Un rey en la Habana (2005). En el año 2007 le fue otorgada la Medalla de Oro de la Academia del Cine como reconocimiento a su trayectoria profesional.


Para la revista Gente Menuda, el suplemento infantil del ABC fundado el 1906, Núñez creó la serie Chicho y Coca, con un estilo muy cercano al de la Familia Telerín, insignia de los Estudios Moro. Los protagonistas eran dos gemelos, sus hermanas y un perro. Posteriormente, la serie fue adquirida por la editorial San Román, que la editó hasta los años ochenta. Otra serie suya famosa fue Belín y Tina, que fue publicada por la revista Bruguera. Su línea clara y definida mostraba a los personajes i las situaciones de una manera fácilmente inteligible, dando preponderancia al chiste que definía la escena.
 
Portada de Balalín (1957), de Pablo Núñez.
Pablo Núñez was a master in cartoon animation. Illustrator, animator, director and Visual Effects technician, he was born in 1930 in Madrid, where he studied drawing. His first published story appeared in Maravillas when he was just 14 years old. His first work on animation took place in 1954, as he got hired by Estudios Moro, the most famous animation studio from that period in Spain. They became famous for the blockbuster El Mago de los sueños on 1964. Núñez created his own production house on 1961. It was called Story Film and it was specialized in the feature film credits animation. He worked for so many directors as Orson Welles, Luis Buñuel or Pedro Almodovar. He got nominated for the Goya awards four times: two for the best animated short award with TV (2002) an A... Mantis religiosa (2003), and two for the Visual Effects category with Al sur de Granada (2003) and Un rey en la Habana (2005). He received and honorific award for his career on 2007 that was given by the Academia del Cine.

A... Mantis Religiosa (2003), a short film directed by Pablo Núñez.

For the Gente Menuda publication, a review that was a child complement to ABC newspaper, he created the series Chicho y Coca, with a style so close to the Estudios Moro’s Familia Telerín, The main characters where a pair of siblings brothers, his sisters and a dog. Later on, Chicho y Coca was published by San Roman Edition House till the eighties. Another series he made was Belín y Tina, published by the Bruguera Editorial. He had a very clear and definite line style that showed the characters and the story in a very comprehensive way, so the gag was clearly outlined.

For more information:
Pablo Núñez en tebeosfera
Pablo Núñez Biography (Spanish)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada