ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dijous, 15 d’octubre de 2015

Garbancito Rides Again

Museu del cinema: exposició a Garbancito de la Mancha (1945).

Enguany fa 70 anys que es va estrenar el primer llargmetratge d'animació en color a Europa (alguns diuen que ni amb color ni sense, és el primer i prou!). Sigui com sigui, Garbancito de la Mancha té el mèrit de la primícia assegurada, i per això se li ha dedicat una exposició al Museu del Cinema de Girona que es pot visitar fins el dia 24 de gener. Tot i així, espavileu-vos, que el temps passa volant! L'exposició gira al voltant de tres eixos: el de la història de l'animació espanyola, el de la creació del film i la trajectòria professional del seu director, el valencià Artur Moreno. Em va agradar molt poder veure exposades algunes pàgines del seu diari personal, on, en primera persona, el director comenta algunes fotos de la producció. També va ser molt instructiu veure algunes produccions de la seva etapa durant l'exili a Sud-Amèrica, que fan pal·lesa la seva capacitat per adaptar-se a l'entorn i fer seva la cultura que el va acollir. Per acabar d'arrodonir l'exposició, al Centre Cívic del Coll - la Bruguera, hi podeu trobar un cicle de conferències que parlaran del tema. La tercera és avui: "Artur Moreno: un artista integral" amb la presència de l'historiador Jordi Artigas, Paco Baena, Josep Maria Delhom i la filla del realitzador, Isabel Moreno. Si a les 19h esteu pels volts del barri del Coll, no us ho perdeu.

Caricatura d'Artur Moreno sobre un còdol. Fons: Isabel Moreno

Hoy hace 70 años del estreno del primer largometraje de dibujos animados en color en Europa (aunque hay quien dice que, en color o sin él, ! es el primero y punto!). Sea como fuere, Garbancito de la Mancha tiene el mérito de la primicia asegurada, y por eso se le dedica una exposición en el Museu del Cinema de Girona, que se puede visitar hasta el dia 24 de enero. Aún así, vale la pena no pensar que hay tiempo para ir a verlo, pues pasa volando. La exposición gira entorno de tres temas: el de la historia de la animación española, el de la creación del film y la trayectoria profesional del realizador valenciano Artur Moreno. Me gustó poder ver expuestas algunas páginas de su diario personal, en las que, en primera persona, el director comenta algunas fotos de la producción. También se hace evidente su capacidad para adaptarse al entorno y hacer suya la cultura que le acogió en su exilio suramericano con abundantes dibujos para revistas de allí. Como complemento a la exposición, en el Centre Cívic El Coll - La Bruguera se están celebrando una serie de conferencias alrededor de la película. Hoy podremos asistir a la tercera de ellas: "Artur Moreno: un artista integral", con la presencia del historiador Jordi Artigas, Paco Baena, Josep Maria Delhom y la hija del realizador, Isabel Moreno. Si a las 19h estáis por el barrio de El Coll, no os la perdáis.It has been 70 years since the première of the first animated feature film made in Europe (though some people say it is the first in color or in black and white). Anyway, Garbancito de la Mancha was the first european animated film and that is why the Museu del Cinema de Girona holds an exhibition dedicated to the film. You can visit it till January the 24th, but don't delay it because time runs quickly. The exhibition is divided in three main subjects; the film itself, the history of Spanish animation and the biography and works of the director of the film: Artur Moreno. I found it very interesting because in the exhibition you can find some of the pages from the director's shooting diary and some stills from the making of the movie. This exhibition is complemented with some speakings organized by the Centre Civic El Coll - La Bruguera, The third one will take place today at 19h, in the company of the historian Jordi Artigas, Paco Bueno, Josep Maria Delhom and the director's daughter, Isabel Moreno. If you are around, don't miss it!

The production team of Garbancito. Second on the left, Artur Moreno.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada