ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dijous, 19 de juliol de 2018

Festival Ésdansa

El dia 23 d'agost seré al Festival Ésdansa de Les Preses parlant dels balls tradicionals d'Érase una vez... L'Esbart Marboleny m'acompanyarà per ballar en directe algunes danses del llargmetratge d'animació, que van ser-hi introduïdes per Manuel Cubeles (1920-2017), fundador de l'Esbart Verdaguer i coreògraf del film. Parlarem també de la producció d'Érase una vez... i del que va significar dins la cultura de masses del moment. Serà un petit homenatge a en Manuel Cubeles, a qui li dedicaré aquesta xerrada tal i com li he dedicat l'article aparegut a la revista Gràfica de la Universitat Autònoma de Barcelona, i que podeu fullejar aquí. Ell ha estat el darrer testimoni viu d'aquella aventura cinematogràfica que va intentar posar els fonaments de la indústria de la comunicació de masses a Catalunya conjuntament amb un equip de dibuixants, pintors, compositors, ballarins i artistes en general que a finals dels anys cinquanta es trobaven en un punt àlgid de les seves respectives carreres. De tots ells, i dels balls tradicionals que hi apareixen, en parlarem el dia 23 d'agost a les 18.30h al Centre Cultural de Les Preses.El día 23 de agosto seré al Festival Ésdansa de Les Preses hablando de los bailes tradicionales de Érase una vez... L'Esbart Marboleny me acompañará para bailar en directo algunas danzas del largometraje de animación, que fueron introducidas por Manuel Cubeles (1920-2017), fundador de l'Esbart Verdaguer y coreógrafo del film. Hablaremos también de la producción de Érase una vez... y de lo que significó dentro de la cultura de masas del momento. Será un pequeño homenaje a Manuel Cubeles, a quien le dedicaré esta charla tal y como le he dedicado el artículo aparecido a la revista Gráfica de la Universitat Autònoma de Barcelona, y que podéis hojear aquí. Él ha sido el último testigo vivo de aquella aventura cinematográfica que intentó poner los fundamentos de la industria de la comunicación de masas en Cataluña conjuntamente con un equipo de dibujantes, pintores, compositores, bailarines y artistas en general que a finales de los años cincuenta se encontraban en un punto álgido de sus respectivas carreras. De todos ellos, y de los bailes tradicionales que aparecen, hablaremos el día 23 de agosto a las 18.30h en el Centro Cultural de Les Preses.

The 23th of August I will be at the Festival Ésdansa of Les Preses talking about the traditional dances of Érase one vez... The Esbart Marboleny will accompany me dancing live some traditional dances that appear in the animated feature film. Manuel Cubeles (1920-2017), founder of L'Esbart Verdaguer and choreographer of the film, was responsible for introducing them in it. We will talk about the production of Érase una vez... and what it meant to the mass culture of that period. It will be also be a small homage to Manuel Cubeles (decesead last Christmas), whom I will devote this talk as I devoted to him the article appeared in Universitat Autónoma de Barcelona's magazine Gráfica, and that you can find here. He has been the last witness alive from that cinematographic adventure that tried to put the basis of the mass media industry in Catalonia. I will speak also about the team of cartoonists, painters, composers, dancers and artists in general that were at the highest point of their careers at the end of the fifties. About them all, and about the traditional dances that appear in the film, we will debate the 23th of August at 18.30h in the Cultural Centre of Les Preses.

More information about Manuel Cubeles in this post:

Manuel Cubeles, the film choreographer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada