ALTA POLÍTICA

ALTA POLITICA va ser la qualificació que va rebre el film Érase una vez... (1950) per part de la censura franquista, un film d’animació fet a Barcelona per representants tant de l’alta cultura com de la cultura popular del moment. Va costar 5 milions de pessetes que no es van recuperar. Els distribuïdors van tenir por. De què? Per esbrinar-ho, he començat un documental.

ALTA POLITICA fue la calificación que recibió el film Érase una vez... (1950) por parte de la censura franquista, un film de animación hecho en Barcelona por representantes de la alta cultura y la cultura popular del momento. Costó 5 millones de pesetas que no se recuperaron. Los distribuidores tuvieron miedo. ¿De qué? Para averiguarlo, he empezado un documental.

ALTA POLITICA (politically permetted) was the certification Franco's censors gave to the children animated film Érase una vez... (1950). Its budget was 5 million pesetas that wasn't recouped. The distributors were afraid. Afraid of what? To answer that question, I've started shooting a documentary.

dimecres, 8 de març del 2017

Maite Ruiz de Austri ens visita

La realitzadora de cinema d’animació MaiteRuiz de Austri, actualment establerta a Vitoria, visitarà Barcelona el 29 de març en motiu del II Fòrum d’animació organitzat el Centre Universitari deDisseny de Poblenou BAU. En la seva xerrada, ens farà quatre cèntims del que han estat els seus darrers 30 anys de professió, durant els quals ha guanyat nombrosos premis nacionals, com els dos Goya a la millor pel·lícula d’animació, i internacionals, com el Festival Internacional de Cinema d’animació de Houston. La seva barreja molt personal d’animació en dues dimensions i estètica vectorial hereva del Flash, ha donat una empremta molt característica als seus llargmetratges. Orientats a un públic infantil, les seves històries intenten transmetre uns valors que no sempre són fàcils de reproduir amb el llenguatge animat, com ara la defensa dels drets humans de El extraordinario viaje de Lucius Dumb (2013). 

La directora Maite Ruiz de Austri (font: Noticias de Álava)

Ruiz de Austri s’ha involucrat directament en la distribució de les seves pel·lícules, fins al punt d’entrar en circuits alternatius per contactar directament amb les escoles interessades en els seus films i confeccionar bones guies didàctiques per ajudar la tasca del docent. Fa uns mesos va sortir en diversos mitjans per anunciar que deixava el món de l’animació per les dificultats que li imposava la indústria pel fet de ser dona. Després de vuit llargmetratges com a realitzadora a les seves espatlles, ha decidit dedicar-se a la producció i als guions, cansada de la feina titànica que implica estar darrera de la càmera. Això i molt més ens explicarà amb més detall el dia 29 de març a la BAU Poblenou a les 12.30h.

Forograma de El extraordinario viaje de Lucius Dumb,
premiat als World Humanitarian Awards.

La realizadora de cine de animación Maite Ruiz de Austri, actualmente afincada en Vitoria, visitará Barcelona el 29 de marzo con motivo del II Fórum de animación organizado por el Centro Universitario de diseño de Poblenou BAU. En su charla nos va a dar cuatro pinceladas sobre sus últimos 30 años de profesión, durante los que ha ganado numerosos premios nacionales, como los dos Goya a la mejor película de animación, e internacionales, como el Festival Internacional de Cine de Animación de Houston. La suya es una mezcla muy personal de animación en dos dimensiones y estética vectorial heredera del flash, ha aportado un sello muy característico a sus largometrajes. Orientados a un público infantil, sus historias intentan transmitir unos valores que no siempre son fáciles de plasmar mediante el lenguaje de la animación, como por ejemplo la defensa de los derechos humanos de El extraordinario viaje de Lucius Dumb (2013). 

Algunos de los protagonistas de El extraordinario viaje de Lucius Dumb (2013).

Ruiz de Austri se ha involucrado directamente en la distribución de sus películas, hasta el punto de entrar en circuitos alternativos para contactar directamente con las escuelas interesadas en sus filmes y confeccionar buenas guías didácticas para los docentes. Hace unos meses salió en diversos medios para anunciar que dejaba el mundo de la animación por las dificultades que le imponía la industria por el hecho de ser mujer. Después de ocho largometrajes como realizadora a sus espaldas, ha decidido dedicase a la producción y a los guiones, cansada del trabajo titánico que implica estar detrás de la cámara. Esto y mucho más nos contará con más detalle el día 29 de marzo en la BAU de Poblenou a las 12.30h.

Los personajes femeninos de Ruiz de Austri siempre tienen una gran riqueza.

The animation director Maite Ruiz de Austri, who lives nowadays in Vitoria, will be in Barcelona the 29th of march as a speaker of the II Forum of animation organized by BAU, Centro Universitario de diseño del Poblenou. She will give us a glance through his 30 years of career in directing animation, that has been prized in Spain, with two Goya awards, and internationally, like in the International Animated Film Festival of Houston. She likes mixing two dimensional animation and vector graphics inherited from Flash software, and it gives her films a personal look. Focused on children audiences, her stories try to communicate strong values that are not easy to show in animation, like the defense of human rights shown in her film El extraordinario viaje de Lucius Dumb (2013). 

Animal Channel (2009), a film with a Goya nomination.

Ruiz de Austri has been involved in distributing her films through alternative circuits by contacting directly with schools that would be interested on the films and making didactical guides for teachers. She was on the news some months ago when she announced that she was going to quit directing because of the problems that the industry imposes just because she is a woman. Maite Ruiz de Austri has decided to produce or write instead of directing because she is so tired of the enormous work that implies to be behind the camera. She will talk about this and much more at BAU in Poblenou the 29th of March at 12.30h.

 

Filmografia de Maite de Ruiz de Austri a IMDb:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada